Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Yasa teklifi, özellikle sağlıklı hayvanlara ötanazi uygulanmasını öngören 5. maddesiyle kamuoyunda büyük tartışma yaratmıştı.
Tartışmalı 5. Madde Değiştirildi
AKP’nin önergesiyle, teklifin 5. maddesindeki “ötanazi” ifadesi çıkarıldı. Ancak, Veteriner Hizmetleri Kanunu’na göre ötanazi yapılmasının önü açık tutuldu. Değişiklik önergesiyle madde şu şekilde düzenlendi:
“Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.”
Muhalefetin Önergeleri Reddedildi
Muhalefet milletvekillerinin 5. maddenin tekliften tamamen çıkarılması için verdikleri önergeler reddedildi. Muhalefet, teklifin tüm maddelerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini, bunun için de teklifin geri çekilerek yeni yasama yılına bırakılmasını talep etti. Bu talepler de kabul görmedi.
Veteriner Hizmetleri Kanunu’nun İlgili Maddesi
Veteriner Hizmetleri Kanunu’nun 9. maddesinin üçüncü fıkrası, hangi durumlarda hayvanlara ötanazi uygulanabileceğini belirliyor. Maddede ötanazi, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlenmesi veya eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, veteriner hekim gözetiminde yapılabilir olarak tanımlanıyor.
Komisyonda Gergin Anlar
Hayvan hakları savunucularının komisyon salonuna alınmaması, görüşmelerin gergin başlamasına neden oldu. Hayvanseverler, komisyonun bulunduğu koridorlarda bekletilirken, zaman zaman alkış ve sloganlarla tepkilerini dile getirdiler. Görüşmelere hayvan hakları savunucuları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve avukatlar alınmadı.
Muhalefetin Tepkileri
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, AKP seçmeninin yarısının da bu teklife karşı olduğunu belirterek, yasa teklifinin uygulamada büyük infial yaratacağını söyledi. Başarır, “Milletvekilleri tatile gitmek istiyor. Bizim düzeltilmesini istediğimiz 5-6 madde var. Bunları makul noktaya getirirseniz Perşembe günü tatile çıkarsınız, söz veriyoruz. Ama '4 milyon hayvanı katledeceğiz' derseniz büyük bir direnç olur” dedi.
Teklifin Kedileri Kapsamaması İçin Değişiklik
TİP Milletvekili Sera Kadıgil, teklifin “sokak hayvanları” ifadesinin kedileri de kapsadığını, bu haliyle son derece belirsiz olduğunu belirtti. Teklifin ilk imzacısı AKP Milletvekili Harun Mertoğlu, düzenlemenin kedileri kapsamaması için önerge hazırladıklarını söyledi.
Hayvanseverlerin Tepkisi ve Medya Kısıtlaması
Komisyon görüşmeleri sırasında, hayvanseverlerin salona alınmaması ve komisyon salonunun bulunduğu yerdeki televizyonların kaldırılması nedeniyle gerginlik yaşandı. Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, televizyonların tamir edilmek üzere kaldırıldığını söyledi.
Canlı Yayın Talebi
Muhalefet milletvekilleri, komisyon toplantısının Meclis televizyonundan canlı yayınlanmasını istedi. Ancak, Komisyon Başkanı Kirişçi, komisyon toplantılarının canlı yayınlanmasının Meclis geleneğine uygun olmadığını belirterek bu talebi reddetti.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilen yasa teklifi, sahipsiz hayvanlar için ötanazi uygulanmasını içeren 5. maddesiyle büyük tartışmalar yarattı. Muhalefetin itirazları ve hayvanseverlerin tepkileri arasında geçen görüşmelerde, ötanazi ifadesi teklif metninden çıkarılsa da Veteriner Hizmetleri Kanunu’na göre ötanazi yapılabilmesinin önü açık bırakıldı. Teklifin diğer maddeleri de yoğun tartışmalar ve muhalefetin itirazlarıyla birlikte kabul edildi.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.