Son günlerde, dünya çapında bilinen hacker sitesi DarkWeb’de 10 milyar parolanın çalınarak yayınlanması büyük bir endişe yarattı. Siber güvenlik uzmanları, bu devasa veri sızıntısının ardından e-Devlet ve banka hesapları da dahil olmak üzere tüm şifrelerin acilen değiştirilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Listede herkesin isminin olabileceğini belirten uzmanlar, her 3-6 ayda bir şifrelerin yenilenmesi gerektiğini vurguluyor. Dolandırıcıların yöntemleri ve alınması gereken önlemler hakkında detaylı bilgiler aşağıda sunulmuştur.
Siber Güvenlik Uzmanlarından Kritik Uyarılar
Siber Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir, Milliyet'e yaptığı açıklamada, söz konusu veri sızıntısının doğrudan parola listesi dediğimiz, parolaları kırmak için kullanılan ‘wordlist’lerin yayınlanması olduğunu belirtti. Akdemir, herkesin kullanabileceği parolaların bulunduğu bu karakter listelerinde herkesin parolasının olma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Örneğin, bir oyun sitesinde kullanılan bir parola, site hacklendikten sonra ifşa edilebiliyor ve bu parola diğer platformlarda da kullanılabiliyor.
Aynı Şifreyi Her Yerde Kullanmayın
Büyük kuruluşların hacklenmesiyle birlikte bu tür veriler deepweb gibi yerlerde paylaşılıyor. Hackerlar, bu veri tabanlarını toplayarak geniş parola bilgisi elde ediyorlar. Hacklenen veri tabanlarında bulunan şifrelerin her yerde kullanılmaması gerektiğini belirten Akdemir, siber güvenlik şirketlerinin bu tarz ifşa olan parolaları bazı kurumlara da bildirdiğini söyledi.
Tüm Parolalar Değiştirilmeli mi?
İfşa olan parolaların kullanıcılar tarafından farklı yerlerde kullanılmaya devam edilmesi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu tür ihlallerin önüne geçmek için yapılacak en büyük önlemlerden biri çift doğrulama seçeneğinin aktif edilmesidir. Parolanızı hackerlar elde etse bile, cep telefonunuzu veya e-posta adresinizi ele geçiremezlerse hesabınıza doğrudan erişim sağlayamazlar.
Güvenli Parola Yönetimi
Çift doğrulama seçeneği desteklenmeyen uygulamalarda aynı parolaların kullanılması tehlikelidir. Her platformda farklı parolalar kullanılması önerilmektedir. Özellikle kritik öneme sahip uygulamalarda, güçlü ve unutulmaz parolalar kullanılması gerekmektedir. Bankalar, parolaların 3 veya 6 ayda bir değiştirilmesini önermektedir.
Dolandırıcıların Şaşırtıcı Yöntemleri
Hackerlar, ifşa olan veri tabanlarından elde ettikleri bilgilerle kullanıcıların güvenini kazanarak dolandırıcılık yapmaktadır. Adınız, soyadınız, cep telefonu numaranız, ev adresiniz ve e-posta adresiniz gibi bilgileri kullanarak size gelen doğrulama kodunu talep eden dolandırıcılar bulunmakta. Kullanıcıların bu tür talepler karşısında çok dikkatli olması gerekmektedir.
Şüpheli Linklere Tıklamayın
Hackerlar, zararlı yazılımları aktif etmek için şüpheli linkler gönderirler. Bu linklere tıklamak, bilgisayarınıza zararlı yazılım yüklenmesine ve verilerinizin ele geçirilmesine yol açabilir. Güvenmediğiniz kişilerden gelen linklere tıklamamalısınız.
Dolandırıldığınızı Anladığınızda İlk Adımlar
Eğer bir banka dolandırıcılığı ile karşılaşırsanız, hemen bankanızı arayarak ilgili işlemin iptalini istemelisiniz. Ayrıca, verdiğiniz parolaları hemen değiştirerek telefon ve e-posta doğrulama gibi güvenlik sistemlerini aktif etmelisiniz. Parola sıfırlama seçeneklerini de değiştirmek önemli bir adımdır.
Türkiye’de Bankacılık Güvenliği
Türkiye’de bankacılık sektöründe ciddi güvenlik önlemleri alınmıştır. Şüpheli işlemler kullanıcılarla SMS yoluyla paylaşılmakta ve kullanıcılar bilgilendirilmektedir. Sanal kartlarda oluşturulan limitlerle alışverişlerin güvenliği sağlanmaktadır. Yurt dışı harcamalara karşı kredi kartlarının kapatılması da önerilmektedir. Bankaların, izinsiz çekilen paraları müşterilere iade etme durumu da bulunmaktadır.
Siber güvenlik tehditlerinin her geçen gün arttığı günümüzde, kullanıcıların kişisel bilgilerinin güvenliğini sağlamak için dikkatli olması ve gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Parolalarınızı düzenli olarak değiştirin, çift doğrulama seçeneklerini aktif hale getirin ve şüpheli linklere tıklamaktan kaçının. Unutmayın, güvenliğiniz sizin elinizde.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.